Home/Support/Support Forum/Xbee ZigBee UART received Packet Acknowledged

Xbee ZigBee UART received Packet Acknowledged

0 votes
Dear friends,

Yesterday I used ZigBee to monitor the frames that i received from XBee sensor.
It contained a frame like this:

7E 00 0D 90 00 13 A2 00 40 89 BF B8 DC 4E 41 FF 10
Data Parsed: 7E 00 0D 90 00 13 A2 00 40 89 BF B8 DC 4E 41 FF 10
ZigBee Receive Packet
64 Bits Address: 0013:A200-4089:BFB8
16 Bits Network Address: DC4E
Options: 0x41
Packet Acknowledged
Data(Hex):FF

But today, I just received the data frame like:
7E 00 18 92 00 13 A2 00 40 89 BF B8 07 54 41 01 18 90 0E 08 00 00 02 02 84 03 03 8F 7E 00 18 92 00 13 A2 00 40
Data Parsed: 7E 00 18 92 00 13 A2 00 40 89 BF B8 07 54 41 01 18 90 0E 08 00 00 02 02 84 03 03 8F
ZigBee IO Data Sample Rx Indicator
64 Bits Address: 0013:A200-4089:BFB8
16 Bits Network Address: 0754
Receive Options: 0x41 = Unknown
Number of Samples: 0x01
Digital Channel Mask: 00011000 10010000
Analog Channel Mask: 1110
Digital Channel Value: 00001000 00000000
Data(Hex):00 02 02 84 03 03

So, why the Packet Acknowledged frame had appeared yesterday?
I used one receiver and one sensor.
I saw the manual said:
When the module receives an RF packet, it is sent out the UART using this message type
So why the receiver just received data frame not acknowledged today?

Thank you in advance!
From Jinchuan Tang
asked Sep 23, 2013 in ZigBee PRO Featureset (and legacy ZNet 2.5) by tangjinchuan New to the Community (1 point)

Please log in or register to answer this question.

2 Answers

0 votes
It seems I did not understood your question.

In both above packets, I can see parameter which is 0x41 in both cases.

In first 0x90 packet, acknowledgement is present on 3rd last position. While in second 0x92 packet, it is present after 16 Bits Network Address.

Check frame maker to decode these message;
http://ftp1.digi.com/support/utilities/digi_apiframes2.htm
answered Sep 27, 2013 by asgm Veteran of the Digi Community (1,408 points)
0 votes
Thanks for Mr killer32,

I am not quite familiar with the working style of my two sensors. Sometimes it sends the data(temperature, humidity and light) to the receiver every second. Sometimes it sends data approximately every 10 seconds. For the first situation, i found my receiver usually (seems only) received the data started with 7E 00 18 92. For the second situation, it not only received the data structure like the first situation but also received packets started with 7E 00 0D 90 00 which are just the acknowledgements packets.

So the question is why the second situation happening? I have never changed the settings of my sensors during the time that both situations are happening.

Thank you very much!
answered Sep 30, 2013 by tangjinchuan New to the Community (1 point)
...