Home/Support/Support Forum/Communication between multiple XBee to one at PC via serial port

Communication between multiple XBee to one at PC via serial port

+1 vote
Dear all,
Can I use 6 individual Xbee Serie 1 (XB24-API-001) to talk to 1 Xbee attached to a PC.
The each of 6 Xbees will have 3 momentary switches (button's) attached to it. When a button is pressed I need to read that info on the PC (USB) serial port via the Xbee.
Will this work with the module's I chose (XB24-API-001) ?

Please advice and thanks!
Catalin
asked Aug 4, 2015 in IEEE 802.11 (Wi-Fi) by catalinanesia New to the Community (4 points)
recategorized Aug 4, 2015 by catalinanesia

Please log in or register to answer this question.

2 Answers

+2 votes
 
Best answer
Yes it will. Just use API mode and the addressing functions along with the DIO line passing functions and you will be able to get the data.
answered Aug 11, 2015 by mvut Veteran of the Digi Community (12,544 points)
selected Aug 20, 2015 by catalinanesia
Thanks! for the reply,
Will you please describe more the setup you have in mind, since I am a very beginner it is hard for me to develop on your above infos.
I set up the API mode for both modules but how do I use the ( addressing functions along with the DIO line passing functions) ?

Regards,
Catalin
+3 votes
Start with http://knowledge.digi.com/articles/Knowledge_Base_Article/XBee-802-15-4-Digital-Input-Output-Line-Passing/

Then look at http://knowledge.digi.com/articles/Knowledge_Base_Article/XBee-802-15-4-Addressing/

I would also strongly suggest reading over the product manual for the module before you do anything at all.
answered Aug 17, 2015 by mvut Veteran of the Digi Community (12,544 points)
Thanks for the advice,
I have set up the Communicator in API [1] mode and the End point in AT mode; but I have a strange phenomenon : the module are in sync for a few sec. (4s or 5s, and I see the comport getting data packets) but after that the communication is interrupted ... Also I have one button on DIO4 with a resistor of 10kOhm on the Ground.

Here is the config on both modules
Coordinator settings
CE Coordinator enable - Coordinator [1]
AP API Enable - API enabled [1]
ID PAN ID - 17

End point settings
AT mode - default
ID PAN ID - 17
D4 DIO4 Configuration - DI [3] (digital input)
IR Sample rate - 3E8 (for 1000 ms. = 1s)

So why the sync stops after a few sec.? any help please ...
Sorry for my previous post, I made a mistake on the wiring of the button to the pin DIO4.
Now it works as expected :)
Thanks!
...