Home/Support/Support Forum/Programing problem
New and improved user forum site going live on 12/6 (All users will need to reset their password when the new forum is active)

Programing problem

0 votes
I try to configure my XBEE PRO S2 with X-CTU.
I use this tutorial https://sites.google.com/site/ahmedabdien89/Embedded-Systems/xbeeintroductionhappyxbeeing . All was OK. When I click on Write to download the new settings. After write that i saw this: https://lh4.googleusercontent.com/-ePCtfPLmawI/TyaXQTDY66I/AAAAAAAACXM/ber8pfWjEPw/s512/xbee.jpg
but I have home made proggramer (using FTDI) and no buttons on it. When I try to connect again XBEE tu X-CTU i saw again this https://lh4.googleusercontent.com/-ePCtfPLmawI/TyaXQTDY66I/AAAAAAAACXM/ber8pfWjEPw/s512/xbee.jpg . Now is unable to read data from XBEE. Can somebody help me solve this problem?
Thank you
asked Jan 30, 2012 in XCTU by andariel New to the Community (16 points)

Please log in or register to answer this question.

55 Answers

0 votes
hi,

How about showing [ what you changed ]?

Probably, it will be better to make connection of DIN, DOUT, RTS, CTS,DTR,and RESET, if XBee is changed by X-CTU.
Connection of Association LED is recommended to it.

It is necessary to use the thing in which 3.3V power supply also had sufficient capacity.
answered Jan 30, 2012 by chobichan Community Contributor (100 points)
0 votes
Hi Andariel,

I have experienced it a lot of time. I think your Xbee is sleeping. Didn't you set your Xbee to the END DEVICE?

If you are trying to set one or more of your Xbee modules to the END DEVICE, you have to add the "commissioning button". That is pin 20. That button keeps Xbee awake for 30 seconds. Then it can hold the communication with X-CTU while awake. It goes back to sleep again after 30 seconds then you have to push commissioning button again.

I fed up with that disconnection problem when I started using Xbee. But one commissioning button solved all the connection problem.
So try putting one tact switch to the pin 20 and connect it to the ground. I bet it helps!

It's strange that Xbee doesn't reset the sleep timer for serial connection even though it does for the remote connection by the air...

Regards,
Andy
answered Jan 31, 2012 by AndyOyamada New to the Community (43 points)
0 votes
I try to set XBEE as ZNET 2.5 ROUTER/END DEVICE AT. My programmer for XBEE have only basic connection DIN, DOUT, VCC, GND. Is possible with this setup configure the XBEE with XCTU?
AndyOyamada I think you have true I will try it on Breadboard.
answered Jan 31, 2012 by andariel New to the Community (16 points)
0 votes
I try to add "commissioning button" but that not help me. All stay same :( . Can somobody help me?
answered Jan 31, 2012 by andariel New to the Community (16 points)
0 votes
I know only about S2B though, "ROUTER/END DEVICE" can be a firmware that shuts the serials off and receives updates only by remote.

What is your baud rate?
Xbee has a through hole baud rate even if you set it a flying device. I guess it was 9600bps.

Hope it helps,
Andy
answered Feb 1, 2012 by AndyOyamada New to the Community (43 points)
0 votes
OK, I digged out my old mails from the support.

They adviced me these steps,
1. Set it 9600bps, Flow Control None, 8Bit, Non Parity, 1 Stop Bit.
2. Choose the firmware. Don't choose the firmware with "/".
3. Always Update Firmware ON
4. Write

Hope it helps,
Andy
answered Feb 1, 2012 by AndyOyamada New to the Community (43 points)
0 votes
Quote:
I try to set XBEE as ZNET 2.5 ROUTER/END DEVICE AT. My programmer for XBEE have only basic connection DIN, DOUT, VCC, GND. Is possible with this setup configure the XBEE with XCTU?

No, pins demanded by firmware update should read the chapter of RECOMMENDED PIN CONNECTIONS of a product manual.
Moreover, RESET SWITCH and ASSOC LED are needed in many situations.
answered Feb 1, 2012 by chobichan Community Contributor (100 points)
0 votes
Ah, yes, Reset does work for many case. Sorry for troubling the basic case.

Andariel, try adding RESET button.
But it's true that commissioning button is also needed although it's not noted on the manual.

Hope things go get better.
Andy
answered Feb 1, 2012 by AndyOyamada New to the Community (43 points)
0 votes
Excuse me, I erased my last post about the reset.

Reset works in most case. I just remembered the truth that reset only troubles when awake time was too short like 200ms.

Best Regards,
Andy
answered Feb 1, 2012 by AndyOyamada New to the Community (43 points)
0 votes
Thanks for help.
First time was all ok I read Xbee configuration and write program (ZIGBEE ROUTER/END DEVICES SENSOR) to Xbee. End of writting stop with error and I canĀ“t again get in Xbee firmaware. To solve this problem a try this:
1. Add "commissioning button" pin 20
2. Add RESET button on pin 5
3. Add power LED pin 13
4 Add status LED pin 15
with this setup I try to connect Xbee with XCTU (baud and other I have set right like wrote AndyOyamada ) I firstly push commissioning button (status led blink 1 tymes) and try to Test/Query and agian I saw this error when I saw this error a push Reset buttom (status and power leds stop flashing). Nothing help me read Xbee :( . I would like to buy new XBee Explore maybe the full connection DIN, DOUT, RTS, CTS,DTR,and RESET help me solve my problem.
answered Feb 1, 2012 by andariel New to the Community (16 points)
...